22 Eilinis Sekmadinie

Iš Pakartoto Įstatymo knygos. Įst 4, 1-2. 6-8
Mozė kalbėjo tautai:
„Dabar tad, Izraeli, klausyk įstatų ir įsakų, kurių aš jus mokau laikytis, kad išliktumėte gyvi įeiti ir paveldėti kraštą, kurį Viešpats, jūsų protėvių Dievas, duoda jums. Nepri-dėkite nieko prie to, ką įsakau jums, ir neatimkite nieko iš to, bet laikykitės Viešpaties, jūsų Dievo, įsakymų, kuriuos jums nustatau.
 
Laikykitės jų, juos vykdydami, nes tai parodys tautoms jūsų išmintį ir protingumą. Girdėdami apie visus šiuos įstatus, jie sakys: ‘Iš tikrųjų išmintingi ir protingi yra žmonės šios didelės tautos!’ Kokia kita didelė tauta turi taip arti savęs esantį dievą, kaip yra Viešpats, mūsų Dievas, kada tik mes jo šaukiamės? Ir kokia kita didelė tauta turi įstatus ir įsakus taip teisius, kaip šis mokymas, kurį aš jums duodu?“
Atliepiamoji Psalmė Ps 14 (15). 2-3ab. 3cd-4ab. 5 (P: 1a)
P. Viešpatie, kas gali svečiuotis tavoj Palapinėj?

Tasai, kas nesuteptas pikto, *
elgias teisingai;
iš grynos širdies kalba tiesą. *
Kas liežuviu nešmeižia nė vieno. – P.

Nieko pikta nedaro bičiuliui *
ir neužgaulioja kaimyno.
Kas Dievo atmestąjį nenaudėliu laiko, *
o Viešpaties bijančius gerbia. – P.
 
Kas be palūkanų skolina *
ir nepaperkamas liudyti prieš nekaltą.
Kas šitaip elgias, *
tas bus saugus per amžius. – P.
Iš šventojo apaštalo Jokūbo laiško. Jok 1,17-18. 21b-22. 27
Mano mylimi broliai ir seserys!
Kiekvienas geras davinys ir kiekviena tobula dovana ateina iš aukštybių, nužengia nuo šviesybių Tėvo, kuriame nėra jokių atmainų ir jokių sambrėškų. Savo valia jis pagimdė mus tiesos žodžiu, kad būtume tarsi jo kūrinių pirmenos.
 
Su romumu priimkite įdiegtąjį žodį, kuris gali išgelbėti jūsų sielas. Būkite žodžio vykdytojai, o ne vien klausytojai, apgaudinėjantys patys save.
 
Tyras ir nesuteptas maldingumas Dievo, mūsų Tėvo, akyse yra: šelpti našlaičius ir našles jų sielvarte ir sergėti save nesuterštą šiuo pasauliu.
Posmelis prieš Evangeliją Jok 1. 18
Aleliuja. –
Tėvas savo valia
pagimdė mus tiesos žodžiu,
kad būtume tarsi jo kūrinių pirmenos. –
Aleliuja.
Evangeliją pagal Morkų Mk 7, 1-8. 14-15. 21-23

Anuo metu pas Jėzų susirinko fariziejų ir keli Rašto aiškintojai, atvykę iš Jeruzalės. Jie pamato kai kuriuos jo mokinius, valgančius suterštomis (tai yra nemazgotomis) rankomis. Mat fariziejai ir visi žydai pagal prosenių paprotį valgo tik rūpestingai nusiplovę rankas. Taip pat sugrįžę iš turgaus, jie nevalgo neapsiplovę. Be to, yra dar daug nuostatų, kurių jie laikosi sekdami papročiu, pavyzdžiui, taurių, puodelių bei varinių indų plovimo.


Taigi fariziejai ir Rašto aiškintojai jį klausia: „Kodėl tavo mokiniai nesilaiko prosenių papročio ir valgo suterštomis rankomis?“
Jis atsako jiems: „Gerai apie jus, veidmainius, pranašavo Izaijas, kaip parašyta: Ši tauta šlovina mane lūpomis, bet jos širdis toli nuo manęs. Veltui jie mane garbina, mokydami žmonių išgalvotų priesakų. Apleidę Dievo įsakymą, jūs įsikibę laikotės žmonių papročių.“


Ir vėl sušaukęs minią, Jėzus kalbėjo: „Paklausykite manęs visi ir supraskite: nėra nieko, kas, iš lauko įėjęs į žmogų, galėtų jį sutepti. Žmogų sutepa vien tai, kas iš žmogaus išeina.“ Iš vidaus, iš žmonių širdies, išeina pikti sumanymai, paleistuvystės, vagystės, žmogžudystės, svetimavimai, godumas, suktybės, klasta, begėdystės, pavydas, šmeižtai, puikybė, neišmanymas. Visos tos blogybės išeina iš vidaus ir suteršia žmogų.“

Sekmadienio mintys

Tikrasis švarumas
 
Pandemijos metai paskatino dar labiau laikytis higienos taisyklių. Visur buvo nurodoma, kaip plauti rankas, skatinama kuo dažniau jas dezinfekuoti. Todėl fariziejų rūpestis valgyti nusiplovus rankas, valyti indus – labai pozityvus ir teisingas. Gali atrodyti keista, kad Jėzus į tai nekreipia didelio dėmesio. Tačiau Evangelija nėra higienos vadovėlis ir joje kalbama ne apie išorinį rankų, o vidinį – širdies — švarumą. Antraip pačiu švariausiu galėtų būti laikomas Pilotas, net viešai nusiplovęs rankas.

Jėzus dėmesį atkreipia į širdį. Cituoja pranašą Izaiją: „Ši tauta šlovina mane lūpomis, bet jos širdis toli nuo manęs“, ir pateikia visą sąrašą bjauraus užkrato, galinčio kilti žmogaus širdyje. Plauname rankas, kad nepakenktų mažos, žmogaus akiai nematomos bakterijos ar virusai, bet kaip paradoksalu, kad širdyje įsitaiso dramblio dydžio blogybės, kurių įsigudriname nepastebėti. Deja, purvini prisilietimai galimi ir švariomis rankomis.
  • All Posts
  • Šv. Raštas
Skaityti daugiau...

End of Content.

Paaukok Lukšių parapijai

Paremti

Visuotinė malda

Kun.: Broliai ir seserys, melskime sau ir visai Bažnyčiai meilės ir atsakomybės už artimą bei Dievo mums dovanotą kūriniją.

Vad.: Melskime, kad Bažnyčia būtų ištikima Dievo žodžio klausytoja ir skelbėja.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Vad.: Meldžiame, kad krikščionių bendruomenės konkrečiai ir daugiau prisidėtų prie to, kad visi galėtų naudotis nepakeičiamais vandens ištekliais, pagarbiai rūpindamiesi Kūrėjo dovanomis – upėmis, ežerais, jūromis ir vandenynais.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Vad.: Melskime, kad valdžios žmonės vienu svarbiausių savo uždavinių laikytų pagarbą kūrinijai ir jos apsaugą, taip pat išmintingai spręstų jautriausius mūsų epochos klausimus – migracijos, klimato kaitos, gamtos išteklių naudojimo.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Vad.: Melskime naujus mokslo metus pradedantiems dėstytojams ir studentams, mokytojams bei moksleiviams ir jų tėvams atvirumo ir kantrybės, išminties ir pagarbos vieni kitiems bei Dievo palaimos.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Vad.: Melskime už jaunąsias kartas, kad augtų trokšdami rūpintis juos supančia gamta.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Vad.: Melskime, kad badaujantieji ir kitaip vargstantieji sulauktų veiksmingos pagalbos.
Visi: Meldžiam Tave, Viešpatie!
 
Kun.: Viešpatie Dieve, išklausyk savo tikinčiųjų maldas ir suteik malonės, kad žodžiu ir pavyzdžiu vestų pasaulio vaikus į Tavo meilę. Prašome per Kristų, mūsų Viešpatį.
Visi: Amen.

Lukšių Šv. Juozapo parapija

Gerbiami Lukšių Šv. Juozapo parapijos tinklapio lankytojai. Nuo šiandien 2023 11 08 dienos 21.00 val. iki 2023 11 09 dienos 9.00 val. mūsų tinklapis turi sustoti veikti dėl priežiūros ir tobulinimo darbų. Atsiprašome, ir Jūsų lauksime ketvirtadienį.